Breadcrumbs

Olin kerrankin sellaiseen aikaan matkalla, että ehdin pysähtyä Heinolan paikallistuotepuotiin. Sieltähän löytyi paljon kaikkea kivaa. Mahtavan paikallislihatiskin myyjältä tuli idea lammaskaalista. Sitähän piti heti koittaa, koska se kuuluu perinneruokiin, joita olen jo pidempään halunnut kokeilla. Kotona vaan kattila porisemaan, hyvää tuli ja lapsillekin maistui hyvin :) Olettaisin, että kaalilaatikosta pitävät tykkäävät tästäkin. Tosi iso plussa oli, että tää on tosi kätevä valmistaa. Tästä tulee iso kattilallinen ja määrät ovat todellakin noin. Annoksia on noin 6-8.
  • n. 1 kg lammasta, luuta ja läskiä pitää olla
  • n. 1 kaali
  • n. 3 porkkanaa
  • n. 5 tl suolaa (tosi paljon, mutta ei ole vielä edes suolaista)
  • n. 8 pippuria
  • n. 14 perunaa
Suikaloi kaali, kuori ja viipaloi porkkanat sekä pilko lihat (ei ole turhan tarkkaa). Laita kattilaan kerroksittain; pohjalle kaalia, sitten porkkanaa, lihaa ja mausteita, taas kaalia ja sitten muita ja lopuksi pinnalle kaalia. Pieni loraus vettä kannattaa laittaa myös, jotta kaali lähteeä kypsymään, eikä ota pohjaan kiinni. 
Anna kypsyä hiljaisella lämmöllä noin tunti.
Kuori ja viipaloi perunat ja laita kattilaan pinnalle, säästä vähän suolastä tänne.
Anna kypsyä hiljalleen noin 1,5 tuntia. Maista suola, lisää tarvittaessa ja hyvää pitäisi olla.

Mukaan kuuluisi myös sipulia, mutta sitä ei tällä kertaa ollut. Laitoin sekaan myös suikaloitua lehtikaalia, joka sopi hyvin sekaan.

Tykkään suomalaisista perinteisistä jouluruuista ja joululaatikot kuuluvatkin meillä aina joulupöytään. Pidän myös punajuuresta ja olen jo monta joulua etsinyt punajuurilaatikon ohjetta löytämättä sellaista mistään. Piti siis soveltaa sellainen viime jouluksi itse (lanttulaatikon ohjeesta) ja siitä tuli mukavan raikas piristys joulupöytään.

 

  • 1 kg punajuuria
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 prk kermaviiliä, ranskankermaa tai smetanaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 muna
  • suolaa
  • 2 rkl siirappia

 

Keitä punajuuret kypsiksi. Jos on aikaa, ne voi keittää kokonaisina ja puristella kuoret irti (punajuuri kypsyy hitaasti). Ota lientä talteen ja soseuta punajuuret.

Sekoita kaikki ainekset ja lisää keitinvettä sen verran, että tulee sopivan löysää. Kaada voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 175 asteessa noin 1,5 tuntia.

Meillä tykätään kasviskeitoista, tytötkin ottaa yleensä lisää. Tässä taas yks onnistunut keitos, joka on vielä helppo ja nopea tehdä.

 

muutama peruna
4 varsisellerin vartta
2 kukkakaalia
1 parsakaali
n. 3tl kasvisliemi jauhetta
0,5-1 l vettä (riippuu perunoiden määrästä)
1 prk kermaa (2 dl)
1 dl kookosmaitoa

 

Kuullota paloiteltua varsiselleriä öljyssä. Lisää perunat paloina ja vettä sen verran, että peittyy. Keitä hetki. Lisää paloitellut kaalit ja kasvisliemijauhe. Lisää vettä tarvittaessa. Keitä kypsiksi. Soseuta. Lisää kerma ja kookosmaito. Valmis =)

Pitää laitta tämä ohje tänne, kun maistui niin hyvin meidän tytöille ja oli helppo & nopea tehdä.

 

loraus öljyä
1 iso sipuli
kaalia maun mukaan
n. 0,5 dl vehnäjauhoa
1 l tomaattimehua
1 kasvisliemikuutio
n. 2dl sulate- tai tuorejuustoa (1 prk)
katkarapuja

 

Pilko sipuli ja kaali pieneksi. Kuullota sipulit, jos haluat myös kaalit, öljyssä kattilassa. Lisää vehnäjauho ja paista hiukan. Lisää tomaattimehu hyvin hämmentäen. Lisää kasvisliemikuutio ja sulatejuusto. Keitä kunnes juusto on sulanut ja kaalissa on haluamasi kypsyys. (Sen voi jättää vähän kovaksi.) Lisää jäiset katkaravut tarjoillessa.

Tästä tulee 6-8 annosta makeaa kaaliruokaa, joka meillä ainakin maistui lapsille hyvin.

 

2 sipulia
öljyä
1/2 kaali
4 porkkanaa
1 lanttu
1 palsternakka
1 rkl hunajaa
5 dl kasvislientä
4 dl ruokakermaa
1-2 dl soijarouhetta
1-3 dl juustoraastetta (emmental)

 

Paloittele kasvikset. Kuullota kasvikset pannulla, kaikki eivät mahdu kerralla. Lisää hunaja johonkin pannullisista.

Sekoita kaikki voideltuun uunivuokaan ja paista uunissa 200 asteessa noin tunti.

Tää on meiän vanhemman tytön lempiruoka, jota toivotaan tosi usein. Tykkää siitä muutkin. Tykkään tehä sitä, koska sen voi kätevästi valmistella aamiaisella ja laittaa uuniin kypsymään. Kaikki ainesmäärät ovat erittäin noin määriä. Jauhelihan määrää voi vähentää ihan reilusti lisäämällä soijarouheen määrää, vaikka tekis ihan kasvisversion. 400g on tosi paljon, mutta en viitti jättää osaa paketista kaapin pohjalle.

 

  • 1 iso kaali
  • 200 - 400g jauhelihaa
  • noin 1 dl ohrasuurimoita
  • 1-2 sipulia
  • noin 1/2 dl soijarouhetta
  • soijakastiketta / suolaa, ja pippuria
  • 1/2 - 1 l vettä / lihalientä
  • (voita / oliiviöljyä)

Kypsennä ohrasuurimot paketin ohjeen mukaan. (Ei haittaa, vaikka et muista laittaa kiehumaan heti. Laita keskeneräiset  vesineen päivineen vaan sekaan. Kokemusta on ;) ) Paista jauheliha ja sipuli sekä mausta ne. Sekoita ohrasuurimot ja soijarouhe niiden sekaan. Pilko kaali.

 

Voitele iso vuoka. Laita sinne enin osa kaalista ja jauhelihaseos ja sekoita ne. Laita loput kaalit pinnalle. Lisää reilusti nestettä. Sen pitää kiehuessaa yltää ylimpiin kaaleihin asti. Ite laitan kiehuvaa vettä. Lapsille maistuu paremmin, kun ei oo niin voimakasta. Höylää halutessa pinnalle voinokareita tai oliiviöljyä.

 

Paista n. 160 asteessa 2,5 tuntia, jolloin kaalin vielä tunnistaa. 3 tunnissa saat "mössöä". Kannattaa tarkkailla, ettei pinta pala ja laittaa tarvittaessa foliota päälle. Ite laitan yleensä folion heti, kun en jouda katteleen koko aikaa.

Page 1 of 2

© 2017 Minna Kilpala. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Please publish modules in offcanvas position.